jueves, 5 de abril de 2012

Activitatea noastră


            Săptămâna trecută am lansat mai multe invitaţii românilor rezidenţi în Cuenca pentru a ne vizita pagina, a ne cunoaşte şi a ne cunoaşte activităţile. Drept răspuns, duminică dimineaţă am primit un mesaj deosebit de acid de la o doamnă, care a lansat o serie de acuzaţii nefondate şi comentarii la adresa asociaţiei despre care, chiar dânsa recunoaşte că nu are idee cu ce se ocupă. Tocmai de aceea, pentru a o lămuri atât pe doamna respectivă, cât şi pe alte persoane care încă nu ne cunosc, se impun următoarele precizări:
             1. Asociaţia Hispano Română din Provincia Cuenca este o asociaţie legal constituită, non guvernamentală şi non profit. Toţi cei care organizează activităţi în cadrul asociaţiei sunt voluntari, adică lucrează din plăcere, în timpul lor liber, fără să fie plătiţi. Nu suntem în măsură să angajăm “personal calificat”, nu avem bani pentru angajarea de persoane, datorită caracterului nelucrativ al asociaţiei. Scopul principal al asociaţiei noastre este păstrarea identităţii culturale a românilor pe care destinul i-a dus departe de casă, aici, în Spania.
            2. Asociaţia Hispano Română din Provincia Cuenca NU este un oficiu consular. NU intermediem si NU eliberăm nici un fel de documente, vă putem oferi doar informaţii despre actele de care aveţi nevoie sau vă putem îndruma către traducători autorizaţi. Şi aceasta prin intermediul voluntarilor. Frecvent suntem confundaţi cu “o mână de rataţi” care au inventat ceva “ca să facă bani stând degeaba”. Pe de altă parte, prin intermediul unui proiect în colaborare cu Ambasada României în Madrid, o echipă a secţiei consulare din Ciudad Real, de care aparţinem, se deplasează periodic atât în Cuenca, cât şi în Tarancon, pentru ca românii rezidenţi în aceste oraşe şi imprejurimi să nu mai fie nevoiţi să piardă zile de muncă şi să bată drumul până la consulat. Data la care aceasta echipă consulară face deplasarea este hotărâtă de către Consulatul din Ciudad Real, în funcţie de numărul persoanelor înscrise pe listă.
            3. Membrii asociaţiei nu plătesc cotizaţie, dar beneficiază de informaţiile care ne stau la dispoziţie. Nu toţi solicitanţii de informaţii sunt membri ai asociaţiei, cu toate acestea am avut bunul simţ să răspundem la solicitările acestora.
            4. Voluntariatul nu ne dă dreptul să cercetăm trecutul nimănui, iar cei care doresc să lucreze în asociaţie o fac din bun simt şi cu dăruire, lucru pe care cei care stau deoparte şi critică nu îl fac.
            5. Asociaţia noastră nu este afiliată nici unuei grupări politice, nici unei religii. Am fost acuzaţi că nu facem nimic pentru “biserica româna”...aici trebuie sa inţelegem că este vorba despre biserica ortodoxă. Trebuie înţeles faptul că din asociaţie fac parte români ortodocşi, catolici, greco-catolici şi neoprotestanţi. Lucrăm cu drag toţi, împreună, şi nu discriminăm pe nimeni, cu atât mai puţin pe baze religioase. Tuturor cultelor le-am oferit sprijin moral şi ajutor la organizarea de activităţi, şi asta numai dacă preotul respectiv doreşte colaborarea. Noi nu putem să mergem să le organizăm domniilor sale nici activităţile, nici bisericile. Biserica ortodoxă are sprijinul arhiepiscopiei, numai că acest sprijin trebuie căutat şi solicitat.
            Nuanţa acestui mesaj este de fapt nemulţumirea celor care ar trebui să-şi propună un obiectiv concret, acela de a demonstra că doresc, prin efortul propriu şi dăruire necondiţionată să creeze un lăcaş de cult. Fiecare cult s-a organizat şi au creat propriul lăcaş. Asta cu trudă şi înţelepciune, nu mânjind efortul pe care, de ani de zile, unii romani nu uită că sunt departe de ţară şi că spiritualitatea româneasca trebuie conservată cu orice preţ.

No hay comentarios:

Publicar un comentario