martes, 9 de octubre de 2012

Sănătate şi zâmbete







Agravarea situaţiei tinerilor din Europa afectaţi de obezitate necesită o intervenţie urgentă la nivel de educaţie şi de creşterea conştientizării importanţei adoptării unui stil de viaţă sănătos şi o dietă echilibrată. Conform raportului Organizaţiei pentru Sănătate, peste 20% dintre copiii si adolescenţii din Europa sunt supraponderali şi o treime dintre aceştia sunt obezi. Problemele legate de greutate şi obezitate au devenit şi în Europa o prioritate fiind una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică ale secolului XXI. Acest trend în rândul copiilor şi adolescenţilor este alarmant deoarece a crescut constat şi reprezintă un semnal de alarma pentru generaţia următoare.
                                                                         Aşa s-a născut idea proiectului “Health and Smiles” (Sănătate şi Zâmbete), finanțat prin Programul Tineret în Acțiune. Astfel, tineri din România, Spania, Grecia şi Danemarca s-au reunit, între 10 şi 19 august 2012, la Pensiunea Rosarium din Comuna Hemeiuş, judetul Bacău, România, într-un fructuos schimb de experiență, cu scopul de a elabora un set de regului pentru a stopa acest fenomen.
Spania a fost reprezentată de către 6 tineri din Tarancon şi împrejurimi, selectionaţi de către Asociaţia Hispano Româna din provincia Cuenca, care a colaborat cu Asociaţia “Un zâmbet” din Bacău în organizarea şi promovarea acestui proiect. A fost absolut indispensabil ca tinerii să aibă un nivel mediu de cunoştințe de limbă engleză şi să iubescă sportul.

“Ne-am implicat în acest proiect datorită Asociației Hispano Române din provincia Cuenca, care a colaborat în mai multe proiecte cu Asociația Barrios de Luna din care fac parte unii dintre tinerii din grup. Ne-au făcut această propunere şi ni s-a părut interesantă. Le mulțumim că ne-au dat posibilitatea de a cunoaşte România” ține să precizeze José Luis Gónzalez, îndrumătorul grupului.
Javier Collado, membru al grupului, a încurajat tinerii să călătoreasca în România şi să trăiască noi experiențe: “În România este ieftin, iar oamenii sunt amabili si prietenoşi. Este plin de spații naturale incredibile. A fost o experiență de neuitat!”
În cadrul schimbului de experiență, au avut posibilitatea de a cunoaşte România, oamenii, obiceiurile, dar şi de a realiza un schimb cultural cu reprezentanții celorlalte țări. Fiecare seară a fost dedicată unei țări, tinerii din Spania organizând “Fiesta Flamenca”, cu muzică, dar şi cu o degustare de bucate tipice spaniole, dintre care nu au lispit “jamon” şi “queso”.
Împreună, tinerii reprezentanți ai țărilor participante, au lucrat pe teme de cooperare, au învățat să gătească în mod sănătos şi au elaborat un ghid pentru o viață sănătoasă, pe care vor încerca să îl promoveze prin diferite medii. În Spania, acest ghid va fi promovat în diferite centre educative.

No hay comentarios:

Publicar un comentario